Omega-3 fettsyrer er essensielle for at kroppen vår skal fungere normalt. Siden vi ikke klarer å produsere disse omega-3 fettsyrene selv, må vi passe på å få de tilført via kosten eller i form av kosttilskudd.

Det finnes flere typer omega-3 kosttilskudd, og mange vet ikke at det er stor forskjell på disse oljene. Her får du vite de viktigste forskjellene på krillolje, fiskeolje og raudåteolje.

 

Fra hvilken art kommer disse oljene?

Bilde av en sardin
Fiskeolje kommer hovedsakelig fra sardiner og ansjos
Bildet av krill
Krillolje kommer fra krepsdyret krill
Bilde av hoppekreps
Raudåteolje kommer fra det lille krepsdyret raudåte

Mange tror at fiskeolje er olje fra fisk som laks eller torsk, men det stemmer sjeldent. Selv de største og mest kjente aktørene i Norge benytter seg av fiskeolje fra sildefisker. Faktisk så er majoriteten av fiskeoljen i verden fra sardiner og ansjos.

Akkurat nå får du Calanus® Oil til kun 199,- de to første månedene

 

Hvordan er de essensielle fettsyrene bundet?

  • Omega-3 fettsyrene i krillolje er bundet i fosfolipider
  • Omega-3 fettsyrene i fiskeolje er bundet i triglyserider
  • Omega-3 fettsyrene i raudåteolje er bundet i voksestere

Krill- og fiskeolje som består av henholdsvis fosfolipider og triglyserider spaltes raskt av lipaser i tarmen, det vil si at oljen tas opp tidlig i tarmsystemet.

De essensielle fettsyrene i raudåteoljen spaltes langsomt og når derfor lengere ned i tynntarmen, helt til forkammeret av tykktarmen, hvor de regulerer blant annet appetitt ved at reseptor GPR-120 aktiveres for å produsere hormoner. Forskerne tror dette har en gunstig effekt mot overspising. Fettsyrene i krill- og fiskeolje tas opp raskt, og når derfor ikke så langt ned i tynntarmen.

Se animasjon som viser hvordan Calanus® Oil når lenger ned i tynntarmen:

Dette har forbauset mange forskere, og fremover vil det utføres ytterligere studier på hva raudåteolje kan gjøre for helsa. Omega-3 i Calanus® Oil er den mest potente oljen på det norske markedet.

Les også: – De målte verdiene av EPA viser seg å være betydelig høyere ved inntak av Calanus® Oil, Norges mest potente omega-3.

 

Hvor høstes krillen, silden og raudåta?

  • Krillen høstes hovedsakelig i havområdene rundt Japan og i Sørishavet
  • Sardiner og ansjos høstes hovedsakelig utenfor kysten av Chile og Peru
  • Raudåte høstes utenfor kysten av Nord-Norge

Til NRK.no opplyser flere norske aktører at deres omega-3 kapsler er produsert i andre land som England, Canada, Island eller Sverige, men veldig ofte inneholder de likevel fiskeolje fra Peru.

Siden raudåta høstes utenfor kysten av Nord-Norge er det kortere vei til fabrikk i Tromsø for videreforedling. Raudåteoljeproduksjonen er innenfor miljømessig sikre rammer i tråd med myndighetenes reguleringer. På denne måten belastes ikke miljøet på samme måte som høsting ute i den store verden gjør.

 

Hva med miljøgifter?

Fisk lever lenge nok til å akkumulere miljøgifter. Disse miljøgiftene legger seg også i oljen, og må renses ut før den kan inntas av mennesker. Det samme gjelder krill, i litt mindre grad.
Raudåta derimot lever bare i omlag ett år, og rekker derfor ikke å akkumulere miljøgifter. Dermed behøver ikke oljen gjennomgå en renseprosess og man kan derfor si at raudåteolje er en renere olje, fra naturens side.

Se video med professor emeritus Jan Raa som forklarer hvorfor Calanus® Oil er en spesielt god kilde til omega-3:

Kilder: Wikipedia, WWF.no, Matportalen.no, Vof.no, etiskhandel.no, NRK.no, Imr.no

Prøv Calanus® Oil i 60 dager for kun 199,-

To CalanusOil esker

Motta deretter 2 esker annenhver måned til 229,- pr. eske.
Det er ingen bindingstid, og vi spanderer frakten!

To CalanusOil esker

Bestill Calanus® Oil

Checkboks logo

Trygg og sikker bestilling. Posten Norge leverer.

Checkboks logo

Leveres rett i din postkasse. Trygghetsgaranti.

Logo for trygg e-handel
Logo for Posten og Bring