Ofte stilte spørsmål
Klikk på spørsmålet for å lese svaret.
Hva er forskjellen på opphavet til Calanus® Oil og fiskeolje?
Hvordan kan det ha seg at en naturlig og ukonsentrert olje som Calanus® Oil kan ha så potent betennelsesdempende effekt?
Calanus® Oils omega-3-fettsyrer er bundet som voksestere, i motsetning til hos annen omega-3-olje. Denne fordøyes så sakte at den rekker å komme i kontakt med FFA4-reseptorene (tidligere kjent som GPR120-reseptoren) i tynntarmen. Disse reseptorene regulerer fett- og sukkeromsetningen i kroppen, og vil føre til at fettcellene i buken får redusert fettcellestørrelse. Redusert fettcellestørrelse gir sunnere fettceller, som utskiller høyere nivå av adiponektin (som er bra for insulinfølsomhet) og redusert utskillelse av forbindelser som gir kronisk lavgradsbetennelse. På denne måten oppnår man en todimensjonal tilnærming til antiinflammatorisk effekt- både som byggestein for antiinflammatoriske forbindelser og gjennom redusert lavgradsinflammasjon pga. sunne fettceller. Dette er noe som det vil bli gjort flere studier rundt, men resultatene så langt er veldig interessante. Vi vil også fremheve at forskningen som er gjort er uavhengig og i stor grad i regi av Uit i Tromsø.
Jeg tar krill eller et annet omega-3 produkt. Hvorfor bør jeg ta Calanus® Oil i stedet?
Hva er det med Calanus® Oil som gjør den forskjellig fra selolje, fiskeoljer og krilloljer?
Referanse: MUOIO DM, NEWGARD CB. The good in fat. Nature. 2014;516(7529):49-50
Hvor lenge må man ta Calanus® Oil før man kan forvente effekt?
Får man mindre bukfett ved å bruke Calanus® Oil?
Hvorfor er Calanus® Oil dyrere enn mange andre Omega-3 tilskudd?
Når bør man ikke bruke Calanus® Oil?
Hvordan foregår høsting og produksjon av Calanus® Oil?
Siden råstoffet er frosset, som er den beste «konserveringsmåten» i en lager-situasjon, kan vi hente ut tilpassede batcher til hver produksjon som skjer i Tromsø på vår fabrikk. Det produseres ikke mer enn vi trenger per gang for å kunne leverer til kunder. Vi foretrekker en slik tilnærming, i stedet for å bygge opp store ferdigvarelager, som gir fare for forringelse av produktet. Normalt kjører vi ca. 30 tonn råstoff i en produksjonsbatch. Blokkene lastes inn i produksjonen i frosset tilstand og varmes direkte opp til 80-90 grader før separering til olje, vann og proteiner. Oljen går gjennom flere trinn i den skånsomme prosessen for å rense ut proteiner og vann. Siden råstoffet (Calanus finmarchicus) er på et så lavt trofisk nivå og har en generasjonstid på bare 1 til 1,5 år, har arten ikke rukket å akkumulere tungmetaller. Oljen som kommer ut fra produksjon er ren og ligger langt under nasjonale og internasjonale grenseverdier for slikt. Dette er en av de store fortrinnene ved olje fra Calanus. Typiske fiskeoljer, og sel- og hvalolje spesielt, må gjennom en rensetrinn for tungmetaller. Dette trinnet innbefatter oppvarming til over 200 grader og kjøring gjennom destillerings- og raffineringstårn. Slik tar man ut harskningsprodukter og tungmetaller. Heldigvis trenger vi ikke gjøre dette med oljen fra Calanus siden den fra naturens side er ren. Effekten av dette er at oljen er slik naturen har laget den, med alle virkestoffene intakt.
Det er allment kjent marine olje generelt har positiv helseeffekt i mange henseender. Det er også en forståelse for at effekten er best jo nærmere man kommer naturens egen oppskrift. Altså inntak av marine oljer gjennom å spise fersk fisk/sel/hval er mest positivt. Hvert prosesstrinn, og spesielt der man inkluderer høy temperatur, endrer på den kjemiske sammensettingen av olje, øker faren for harskning og reduserer den opprinnelige biologiske effekten.
Rødfargen i Calanus® Oil kommer som følge av høyt innhold av fargestoffet Astaxhantin. Raudåte, som befinner seg nær havoverflaten, og således er eksponert for sollys, produserer selv fargestoffet for å beskytte seg mot harskning (oksydering). Raudåta bruker det som en «solkrem» og et konserveringsmiddel. Stoffet er fettløselig og følger med oljefasen under produksjon. Noe som videre medfører at oljen er meget stabil mot harskning. Sammenliknet med f.eks. torske- og annen fiskeolje kan vi fremstille oljen uten stor fare for oksydasjon under prosessen. Andre produsenter må f.eks. fremstille fiskeolje under nitrogen-dekning slik at vanlig luft ikke kommer i kontakt med produktet. Calanus® Oil er derfor også meget lagringsstabil etter produksjon og i ferdige pakker. Hvis man f.eks. legger en kapser i sollys, kan man se at fargen tapes etter hvert. Først når oljen begynner å bli blank, er Astaxhantinet «brukt opp» og oljen kan harskne.
For å ta det siste prosesstrinnet: Etter fremstilling av rå-oljen, tappes den på lufttette kanner og/eller fat. Derfra går den direkte til en underleverandør som lager kapsler og pakker i forbrukerpakninger. Vi er så heldige at vi har stor etterspørsel, så produktet ligger aldri lenge lagret før nytt parti leveres.
Kan man oppleve at oljen blir harsk?
Hva er bærekraftig høsting?
Kan Calanus® Oil brukes i kombinasjon med blodfortynnende medikamenter?
Dersom du bruker Marevan/warfarin vil vi anbefale at du måler INR-verdien hyppigere etter oppstart med Calanus® Oil for å forsikre deg at du får innstilt riktig dose av Marevan. Dersom du bruker andre blodfortynnende legemidler anbefaler vi at du informerer legen din om at du tar Calanus® Oil i tillegg slik at han/hun får journalført dette uten at du trenger å gjøre andre tiltak mht. medisinene du bruker.
Det er greit å ha en god dialog med sin fastlege når det kommer til hvilke medisiner og kosttilskudd man bruker så slipper man å føle seg usikker.
Hvordan bør jeg oppbevare Calanus® Oil under reise?
Kapsler bør oppbevares i orginalemballasjen under reise. Dersom de oppbevares i dosett, bør de klippes ut av blisterbrettet, og ikke trykkes ut.
Telefon: 77 49 91 00
(man. til fre. kl. 09:00 – 15:00)
E-post: kundeservice@calanushelse.no.
Trygg og sikker bestilling. Posten Norge leverer.
Leveres rett i din postkasse. Trygghetsgaranti.

