På samme måte som et nervøst hjerte kan slå litt raskere, øker også en nervøs tarm takten. En nervøs og irritert tarm kan skape svært mye ubehag. Periodevise forstyrrelser i tarmen påvirker hverdagshelsa til mellom 10-15 % av befolkningen.

Økt følsomhet

Ubehag og plager i mage og tarm kan skyldes en irritert tykktarm. Det er likevel viktig å merke seg at ubehag også kan skyldes irritasjon i flere deler av fordøyelseskanalen. Én antakelse om tykktarmen er at noen av oss har en økt følsomhet for ytre påkjenninger. En irritert tykktarm øker muskelaktiviteten sin og skaper ulike plager. De mest vanlige symptomene på en irritert tykktarm er magesmerter, oppblåsthet og forstyrret avføringsmønster i form av forstoppelse og/eller diaré. Symptomene varierer fra person til person og kan variere over tid. 

PRØV CALANUS® OIL I DAG OG FÅ 56% RABATT

  • Norges mest potente omega-3
  • Bidrar til normal hjertefunksjon*
  • Bidrar til normal hjernefunksjon*
  • Omega-3 reduserer betennelse

Hvordan hjelpe tarmen

10-15 % av befolkningen har perioder med milde til moderate plager som følge av irritabel tarm. Tilstanden er kronisk og tilbakevendende, og oppstår som regel i ung alder, som barn eller ung voksen. De fleste behøver ikke medisinsk behandling, og oppsøker aldri lege. Men i noen tilfeller anbefaler legene medikamenter som kan dempe ubehaget. I andre tilfeller kan et endret kosthold lindre og redusere plagene. Mentalt stress, spenninger eller bekymringer i hverdagen regnes ikke som årsaker til irritabel tarm. Disse faktorene kan likevel utløse mageplager hos mange. Kanskje vil noen grep i hverdagen kunne dempe stresset? 

Kunnskap og trygghet

Symptomene på irritabel tarm er svært typiske og lett gjenkjennbare. En god legeundersøkelse og prøvetaking vil utelukke andre sykdomstilstander eller intoleranser. Ofte kan det å utelukke alvorlig sykdom redusere angst og stress, som i sin tur kan virke lindrende på symptomene. Noen av dem som lever med irritabel tarm engster seg for å utvikle alvorlige sykdommer i tarmen, eksempelvis tykktarmskreft. Dette er en unødig engstelse. Det finnes ingen økt risiko for å utvikle alvorlige mage- og tarmsykdommer blant pasienter med irritabel tarm. Denne avklaringen i kombinasjon med veiledning i hvordan man best kan leve med og lindre tilstanden, vil for mange skape større ro og trygghet i hverdagen.

Kosthold

Kostholdsendringer kan være til hjelp for mennesker med irritabel tarm. Å utforske maten man spiser, eliminere, justere eller prøve ut nye matvarer og tilskudd kan gi god effekt. Det viser seg at mennesker med irritabel tarm ofte har D-vitaminmangel. Det er foreløpig uvisst om D-vitamintilførsel har direkte effekt på tarmplagene, men tilskudd av dette vitaminet kan likevel være nyttig for den generelle helsen. Omega-3 er et anbefalt tilskudd på grunn av sin betennelsesdempende effekt. Et effektivt omega-3-kosttilskudd som inneholder naturlig D-vitamin er Calanus® Oil.

Se professor emeritus Arnold Berstad ved Universitetet i Bergen fortelle om erfaringer med Calanus® Oil, omega-3 og irritabel tarm-pasienter.

Ny kunnskap peker på at tarmen kan reagere på enkelte typer karbohydrater. Noen vil ha effekt av å redusere inntaket av disse karbohydratene og følge en såkalt FODMAP-diett. Andre har god effekt av å tilføre fiberrik mat eller probiotika som yoghurt og kultura i kosten, mens det hos andre forverrer symptomene om de spiser dette. I mylderet av velmente råd, forslag til dietter og matvarer kan man lett bli forvirret. Det er derfor viktig å lytte til egen mage og kropp for å finne det som fungerer for akkurat deg. Noen finner god støtte i å utforske kostholdet sitt i samråd med lege eller ernæringsveileder. Mange opplever det å leve med irritabel tarm som en psykisk belastning. Som med mange andre tilfeller i livet, kan det å søke støtte, samtalepartnere, kunnskap, veiledning og hjelp i en slik situasjon være et viktig steg på veien mot bedre livskvalitet.

Les mer om å leve med irritabel tarm.

Prøv Calanus® Oil i dag og få 56% rabatt

  • Norges mest potente omega-3
  • Bidrar til normal hjertefunksjon*
  • Bidrar til normal hjernefunksjon*
  • Omega-3 reduserer betennelse

Prøv Calanus® Oil i 60 dager for kun 199,-

To CalanusOil esker

(herav 39,80 i mva)
Motta deretter 2 esker annenhver måned til 229,- pr. eske.
Det er ingen bindingstid, og vi spanderer frakten!

To CalanusOil esker

Hent info fra 1881

KJØP NÅ

Checkboks logo

Trygg og sikker bestilling. Posten Norge leverer.

Checkboks logo

Leveres rett i din postkasse. Trygghetsgaranti.

Logo for Posten og Bring