Myter og fakta om omega-3

Bilde av hånd og energi

Fisk har blitt servert ved norske matbord i uminnelige tider. Fisk har også over tid gått fra å være en primær næringskilde til å bli én av mange ulike matretter og næringskilder i vår tids rikholdige og varierte kosthold.

Fiskeretter lager ikke bare fest for smaksløkene våre, men gir oss også den gode metthetsfølelsen. Likevel – og aller viktigst: Vi får i oss de viktige omega-3-fettsyrene EPA og DHA, fettsyrer som sentrale organer i kroppen vår trenger for å fungere normalt. Helsemyndighetene anbefaler oss å spise fisk to-til-tre ganger i uken, så hvorfor velger mange likevel fisken bort? Har mytene om omega-3 en del av skylda?

Myte 1: Kroppen produserer omega-3-fettsyrene selv. Det er derfor ikke behov for å tilføre dette i kosten

Det er riktig at cellene i kroppen produserer EPA og DHA, men ikke i tilstrekkelig stor nok grad til det cellenes trenger til vedlikeholdsarbeidet og opprettholdelsen av normal hjerte-, hjerne- og synsfunksjon. Kroppen trenger derfor tilførsel av disse gjennom kosten. EPA og DHA finnes i fet fisk, marine sjødyr og alger. Dersom man vet at man ikke spiser nok fisk eller sjømat i hverdagen, bør man tilføre et godt omega-3-tilskudd i kosten sin.

Myte 2: Plantebasert omega-3 er like bra som marin omega-3

Det finnes tre hovedtyper omega-3: ALA, EPA og DHA. ALA finnes i enkelte grønnsaker, frukt, nøtter og frø. EPA og DHA finnes i fet fisk, marine sjødyr og alger. De essensielle fettsyrene EPA og DHA er viktige for en normal og god hjerte-, hjerne og synshelse. Forskning viser at de marine omega-3-fettsyrene bidrar til normal hjertehelse og virker forebyggende mot utviklingen av hjerte- og karsykdommer.

For at kroppen skal kunne dra nytte av den kortkjedede omega-3-fettsyren ALA må denne omdannes til EPA og DHA. Utfordringen er at det bare er en liten prosentandel av ALA som faktisk konverteres. For at kroppen skal kunne oppleve effekt, må man derfor spise svært store mengder ALA-rik mat. Kroppen bruker mye energi på omdanningen og står igjen med et heller dårlig utbytte. For å sikre inntaket av EPA og DHA er derfor marine kilder mye mer tjenlig og effektiv for kroppen vår.

PRØV CALANUS® OIL I DAG OG FÅ 56% RABATT

  • Norges mest potente omega-3
  • Bidrar til normal hjertefunksjon*
  • Bidrar til normal hjernefunksjon*
  • Omega-3 reduserer betennelse

Myte 3: Det er like viktig å få i seg omega-6 som omega-3

Det er riktig at kroppen vår trenger både omega-6 og omega-3. Noe som likevel er viktig å påpeke, er at omega-6 gir god helseeffekt når den er i et balansert mengdeforhold til omega-3. Utviklingen innen kost og ernæring de siste tiårene, spesielt i vestlig kosthold, skaper utfordringer for denne balansen.

Vi spiser nemlig mye mer omega-6-rik mat enn tidligere, samtidig som vi spiser mindre omega-3-rik mat enn før. Dette har en uheldig konsekvens. For mye omega-6 gjør at cellene i kroppen utvikler arakidonsyre, en fettsyre som fremkaller lavgradsbetennelser i kroppen. Slike lavgradsbetennelser gir diffuse ubehag og plager man ikke riktig skjønner hvor kommer fra. Balanseforholdet mellom omega-3 og omega-6 går ut på at omega-3 hindrer arakidonsyren i å utvikle seg.

Myte 4: Alle omega-3-tilskudd er like gode

Ikke alle omega-3-tilskudd er konsentrerte nok til å gi helseeffekt. Mange produkter gir oss heller ikke tilstrekkelig med opplysninger om innholdet og de spesifikke mengdene av EPA og DHA. Høyt innhold av marin olje i kapsler eller dagsdoser er eksempelvis ikke ensbetydende med at produktet dekker dagsbehovet vårt for EPA og DHA.

I dag tilsettes også enkelte matvarer omega-3, noe som i og for seg er positivt, men likevel er som regel mengdene omega-3 som er tilsatt alt for lave til å dekke kroppens behov. Et godt omega-3-kosttilskudd opplyser om mengden marin olje og mengden omega-3, EPA og DHA i hver dose eller kapsel slik at man får riktig dosering og sikrer anbefalt daglig inntak på 250 mg.

Myte 5: Omega-3-kosttilskudd inneholder miljøgifter

Livet i havet utsettes for miljøgifter, og fisk og sjødyr kan inneholde en viss mengde av det. Mattilsynet har definerte grenseverdier for miljøgifter i fisk, sjømat og omega-3-kosttilskudd. Alle godkjente næringsmiddelprodukter skal derfor være trygge å spise. 

Alle marine oljer som skal brukes i omega-3-kosttilskudd behandles under utvinning og produksjon. Det er likevel verdt å merke seg er at det finnes ulike marine oljer som krever ulike renseprosesser fram mot ferdig produkt.

Fiskeolje utvinnes fra fiskelever. En levers primære oppgave er å rense blodet for giftstoffer og avfallsstoffer og bryte dette ned. Omega-3-olje fra fiskelever må renses i flere steg, tilsettes stoffer og raffineres ved høy temperatur. I denne prosessen går noen av de naturlige næringsstoffene og egenskapene til omega-3-oljen tapt.

Omega-3-olje som utvinnes fra hoppekrepsen raudåte følger ikke samme prosess. Raudåta har en livssyklus på om lag 1-1,5 år og rekker derfor ikke akkumulere miljøgifter på samme måte som tradisjonelle kilder til omega-3 gjør. Oljen fra raudåta trenger ikke renses som andre marine oljer, og derfor beholder omega-3-oljen alle de gode egenskapene sine fram til et kortreist og bærekraftig kvalitetsprodukt som du kan stole på.

Calanus® Oil utvinnes fra hoppekrepsen raudåte, calanus finmarchicus. Raudåta høstes i de arktiske havområdene utenfor Nord-Norge. Raudåteoljen har en unik sammensetning av omega-3-fettsyrer bundet i ester-form som gjør at omega-3-oljen har egenskaper som ikke finnes i «vanlige» omega-3-produkter. Det er ikke uten grunn at Calanus® Oil omtales som kortreist «superomega».

Prøv Calanus® Oil i dag og få 56% rabatt

  • Norges mest potente omega-3
  • Bidrar til normal hjertefunksjon*
  • Bidrar til normal hjernefunksjon*
  • Omega-3 reduserer betennelse

Prøv Calanus® Oil i 60 dager for kun 199,-

To CalanusOil esker

(herav 39,80 i mva)
Motta deretter 2 esker annenhver måned til 229,- pr. eske.
Det er ingen bindingstid, og vi spanderer frakten!

To CalanusOil esker

Hent info fra 1881

KJØP NÅ

Checkboks logo

Trygg og sikker bestilling. Posten Norge leverer.

Checkboks logo

Leveres rett i din postkasse. Trygghetsgaranti.

Logo for Posten og Bring