Fra å være en eksotisk olje du tok med deg hjem fra ferien i Hellas, har olivenoljen de siste tiårene blitt til en nokså alminnelig ingrediens rundt omkring i norske butikkhyller og kjøkken. Ernæringsekspertene har trykket planteoljen til sitt bryst og inkludert den på lista over kilder til sunt fett. Finnes det omega-3 i olivenolje, tro?

Hva er olivenolje

Olivenolje er en vegetabilsk fruktolje fra oliven, en vanlig og utbredt tresort i middelhavsland. Det finnes ulike varianter av tresorten og høstingen, modningsfasen og måtene oliven og olivenoljen prosesseres på gir ulike typer olivenolje. Olivenolje brukes blant annet til matlaging, legemidler, hudprodukter og som brenselsolje.

På grunn av høyt innhold av enumettede fettsyrer har denne oljen mange helsebringende effekter. Jo mindre behandlet oljen er, jo flere av de gode egenskapene bevares i den. Som del av kostholdet kan olivenoljen tilsettes mat og spises kald eller brukes som fettkilde ved steking og baking. Olivenoljen er sårbar for høy varme og bør ikke komme over 210 grader, noe som vil svekke kvalitet, smak og egenskapene ved oljen.

PRØV CALANUS® OIL I DAG OG FÅ 56% RABATT

  • Norges mest potente omega-3
  • Bidrar til normal hjertefunksjon*
  • Bidrar til normal hjernefunksjon*
  • Omega-3 reduserer betennelse

Olivenoljens egenskaper

Så, til spørsmålet vårt – hva slags sunt fett finnes i olivenolje og har den omega-3 i seg? Olivenolje inneholder noe mettet fett, noe flerumettet fett, en høy andel av det sunne enumettede fettet og rikelig med antioksidanter. Oljen inneholder de vegetabilske fettsyrene omega-6 og omega-9. Den har også en liten andel av vegetabilske omega-3-fettsyrer i seg, men disse er kortkjedede omega-3-fettsyrer som ikke har like stor effekt på kroppen som de langkjedede omega-3-fettsyrene vi finner i marine oljer.

De enumettede fettsyrene omega-6 og -9 bidrar til å senke nivået av det skadelige kolesterolet i kroppen. Det skadelige kolesterolet skyldes ofte et kosthold med for mye animalsk fett i seg. Ved å bytte ut det animalske fettet med plantebasert fett øker man nivået av det gode kolesterolet i kroppen og forebygger hjerte- og karsykdommer. Det enumettede fettet kan også være med på å hindre utviklingen av diabetes fordi det virker blodsukkerstabiliserende og gjør cellene mer insulinfølsomme. Antioksidantene i olivenoljen gjør også en heltemodig innsats for cellene i kroppen og motvirker oksidasjonsskader, plakkdannelser i åreveggene og dannelsen av blodpropp.

Balansekunst

I det vestlige kostholdet i dag har det utviklet seg en ubalanse som ser ut til å ha store konsekvenser for helsa vår. Ubalansen handler om at vi får i oss for mye omega-6-rik mat og for lite omega-3-rik mat. Omega-6-fettsyrene kan, dersom de er i overtall i cellene våre, begynne å produsere arakidonsyre, en betennelsesfremkallende fettsyre som kan sette i gang en rekke lavgradsbetennelser og sykdomstilstander i kroppen. Omega-3-rik mat, på sin side, demper betennelsestilstander. Kroppen trenger både omega-3 og omega-6. Disse fettsyrene utgjør et viktig team for kroppen som samarbeider godt – når de er i balanse.

Et sunt og variert kosthold med god fettsyrebalanse er derfor viktig. Calanus Helse vil gjerne bidra til å spre kunnskap om dette. Vi har også utviklet produktet Calanus® Oil, et marint omega-3-kosttilskudd utvunnet av hoppekrepsarten raudåte. Raudåteoljen som utvinnes er en ren og naturlig olje som fra naturens side har en unik kombinasjon av omega-3-fettsyrer og i tillegg astaxanthin som bidrar til å stabilisere og konservere oljen. Les mer det marine omega-3-kosttilskuddet Calanus® Oil.

Prøv Calanus® Oil i dag og få 56% rabatt

  • Norges mest potente omega-3
  • Bidrar til normal hjertefunksjon*
  • Bidrar til normal hjernefunksjon*
  • Omega-3 reduserer betennelse

Prøv Calanus® Oil i 60 dager for kun 199,-

To CalanusOil esker

(herav 39,80 i mva)
Motta deretter 2 esker annenhver måned til 229,- pr. eske.
Det er ingen bindingstid, og vi spanderer frakten!

To CalanusOil esker

Hent info fra 1881

KJØP NÅ

Checkboks logo

Trygg og sikker bestilling. Posten Norge leverer.

Checkboks logo

Leveres rett i din postkasse. Trygghetsgaranti.

Logo for Posten og Bring