Bilde av dame som sover

Alle har behov for å sove og det er en viktig del av livet vårt. Søvn er en tilstand som mennesker og dyr periodisk inntar for hvile, en tilstand med sterkt nedsatt bevissthet. Vi legger oss rett og slett på lading.

Omfattende studier viser at det selvrapporterte gjennomsnittet er 7,5 timer i døgnet. Vi sover altså nesten en tredjedel av livet, men det er få som vet hva søvnen gjør med kroppen vår. Noe som tar så stor del av livet vårt må åpenbart være veldig viktig.

Søvnmangel

Vi har alle kjent på følelsen av mangel på søvn. Om du forsøker å holde deg våken etter mange timer uten, så vil behovet til slutt tvinge seg fram. Til slutt klarer du ikke å holde deg våken lenger. Uten tilstrekkelig søvn evner vi ikke å møte og ta del i hverdagen på tilstrekkelig vis.

Les hvordan Kjell (72) fikk mer energi og bedre søvn

Søvnmangel over kortere perioder bidrar til at vi føler oss uopplagt. Korttidshukommelsen og oppmerksomheten reduseres og du kan bli sur og nærtagende. Mangel på søvn over flere dager fører til store konsentrasjonsproblemer, i ytterste konsekvens hallusinasjoner og paranoia. Tilfredsstillende søvn derimot helbreder, forebygger og gjenoppbygger.

PRØV CALANUS® OIL I DAG OG FÅ 56% RABATT

 • Norges mest potente omega-3
 • Bidrar til normal hjertefunksjon*
 • Bidrar til normal hjernefunksjon*
 • Omega-3 reduserer betennelse

Hva skjer med kroppen når man sover

Når vi sover, går kroppstemperaturen ned. Energiforbruket reduseres til et minimum og vi har da heller ikke behov for mat.

Med nedsatt energiforbruk får kroppens celler anledning til å utbedre skader og gjenoppbygge kroppens vev. Det produseres forskjellige hormoner som medvirker til gjenoppbygging av hjernen og kroppen.

Søvn har avgjørende betydning for kroppens immunforsvar. Proteinet Interleukin-6 påvirkes positivt. Det bekjemper infeksjoner i kroppen og har også vist seg å spille en viktig celle-drepende rolle i forbindelse med kreft.

NREM og REM

Søvnen opptrer i to hovedstadier, NREM og REM, som inntreffer med regelmessige intervaller. REM står for rapid eye movement, og NREM betyr ikke-REM. For oppbyggingen av hjernen er det spesielt REM-delen av søvnen som er viktig. Opplevelser og informasjon fra våken tilstand sorteres, katalogiseres og arkiveres. Materialet dirigeres til de riktige stedene i hjernen. Mangel på søvn fører til at opplysningene ikke blir tilfredsstillende lagret, hvilket i våken tilstand gjenspeiles i konsentrasjonsproblemer og svekket hukommelse.

Forebyggende søvn

Søvn er også viktig for sports- og treningsprestasjoner. Skal du prestere må du naturligvis øve og trene, men nok søvn hører også med her.

I følge nye studier sørger søvnen også for at blodkarene holdes smidige. Mangel på søvn kan ødelegge denne funksjonen. Blodkarene begynner da å stivne, hvilket kan være et forstadium til senere utvikling av forkalkningssykdom. Dette forteller lektor ved Københavns universitet, overlege Poul Jennum ved Dansk senter for søvnmedisin ved Glostrup sykehus.

Flere studier viser at dårlig søvn også kan være en kilde til fedme. Stresshormonet kortisol reduseres i blodet når vi sover. Kortisol er et hormon som styrer appetitten vår. Søvn øker også omsetningen av sukker og fett. Et eventuelt overskuddslager av energi fra våken tilstand reduseres kraftig under søvnen. En god natts søvn reduserer risikoen for diabetes, insulinresistens, åreforkalking og fedme.

Tips til hvordan man kan få bedre søvn

Med gode søvnvaner får du bedre søvn. Å våkne en gang i løpet av natten er helt normalt. Husk også at søvnbehovet varierer fra person til person, samt at kvaliteten er viktigere enn antallet timer du sover. Føler du deg uthvilt på dagtid har du sovet nok.

Slik kan du få bedre søvn

 • Legg deg til samme tid hver kveld, og stå opp til samme tid hver morgen.
 • Unngå å sove på dagtid
  (føler du det er helt nødvendig kan man begrense seg til en «powernap» på 10-20 minutter).
 • Unngå å drikke kaffe, te eller cola etter kl. 17. Alkohol forstyrrer også søvnen.
 • Fysisk aktivitet gir bedre søvn, men unngå hard trening rett før leggetid.
 • Unngå å være sulten eller å innta et tungt måltid rett før leggetid.
 • Unngå bruk av pc og mobil i senga.
 • Sørg for mørke, ro og moderat temperatur på soverommet.
 • Unngå å se på klokka hvis du våkner i løpet av natta.
 • Stå opp og gjør noe annet om du ikke får sove. Legg deg når du blir trøtt igjen.
 • Sett av tid på dagen til å gå gjennom ting du bekymrer deg over.
 • Lær deg en avspenningsteknikk, bruk den ved oppvåkninger.

Prøv Calanus® Oil i dag og få 56% rabatt

 • Norges mest potente omega-3
 • Bidrar til normal hjertefunksjon*
 • Bidrar til normal hjernefunksjon*
 • Omega-3 reduserer betennelse

Prøv Calanus® Oil i 60 dager for kun 199,-

To CalanusOil esker

(herav 39,80 i mva)
Motta deretter 2 esker annenhver måned til 229,- pr. eske.
Det er ingen bindingstid, og vi spanderer frakten!

To CalanusOil esker

Hent info fra 1881

KJØP NÅ

Checkboks logo

Trygg og sikker bestilling. Posten Norge leverer.

Checkboks logo

Leveres rett i din postkasse. Trygghetsgaranti.

Logo for Posten og Bring