Vi sitter stadig mer stille, samtidig som vekta går opp. Så mange som 1 av 4 nordmenn vil i voksen alder slite med det metabolske syndrom, som er en kombinasjon av magefedme, høyt blodtrykk, høye insulinnivåer og uheldig kolesterolnivå. Mye tyder på at hjerte- og karsykdommer skyldes en betennelsesprosess i blodårene, og det metabolske syndrom kan bidra til denne betennelsestilstanden

Heldigvis nytter det å legge om livsstilen. Trøseid fant i to ulike studier at fysisk trening, kostholdsendringer og omega-3 fettsyrer reduserte nivået av disse farlige betennelsesstoffene. Reduksjonen var interessant nok relatert til en bedring av det metabolske syndrom.

Magefett kan føre til tidligere død

Visceralt fett, eller magefett, er fettet som samler seg i bukhulen mellom organene i motsetning til underhudsfett – som er fettet man finner direkte under huden. Det farligste av disse to fett-typene er utvilsomt magefettet, da fettcellene rundt magen lager proteiner som trigger betennelser i kroppen. Disse vil igjen øke risikoen for overvekt, diabetes, hjerte – og karsykdommer, kreft, depresjon og demens. Amerikanske Mayo Clinics utførte en studie i 2012, der konklusjonen ble at mennesker som hadde normal BMI, men med mye fett rundt magen, hadde større risiko for å dø tidlig enn folk som var overvektige, men relativt smale rundt midjen.

Stadig flere voksne menn og kvinner passerer grensen for det som defineres som overvekt og fedme. Hovedårsakene til overvektsøkningen i dagens samfunn antas å være endringer i kost og mosjonsmønsteret. Man ser at nivået på fysisk aktivitet, da særlig dagliglivets aktiviteter, har sunket. Samtidig ser man at energiinntaket ikke tilpasses nivået med aktivitet, noe som lett kan utvikle overvekt.

Akkurat nå får du Calanus® Oil til kun 199,- de to første månedene

Menn legger i større grad på seg rundt midjen enn kvinner. Før overgangsalderen har kvinner mye høyere nivåer av østrogen som til en viss grad beskytter mot magefett. Etter overgangsalderen vil de fleste kvinner merke at kiloene fester seg i langt større grad i mageregionen, uttaler klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Alder spiller en viss rolle. Når du eldes, mister du normalt muskelmasse, spesielt om du ikke er fysisk aktiv. Tap av muskelmasse fører igjen til at kroppen din bruker mindre kalorier, som igjen fører til at du trenger mindre mat. Menn i 50-årene trenger for eksempel cirka 200 mindre kalorier pr. dag enn når de var i 30-årene, på grunn av muskeltapet. Gener spiller også inn, og bestemmer til en viss grad hvor lett du legger på deg, samt hvor fettet lagres.

PRØV CALANUS® OIL I DAG OG FÅ 56% RABATT

 • Norges mest potente omega-3
 • Bidrar til normal hjertefunksjon*
 • Bidrar til normal hjernefunksjon*
 • Omega-3 reduserer betennelse

Når blir magefettet helsefarlig?

Det er ikke alltid like lett å vite hvor mye magefett som skal til før det får konsekvenser for helsa vår. Man kan nemlig ikke stole blindt på BMI-målene når det kommer til det farlige magefettet. Flere kan være normalvektig med normal BMI og likevel ha mye fett rundt magen slik at det blir helseskadelig. Det er derfor langt viktigere å kvitte seg med magefettet enn å gå ned i vekt. Det kan derfor være lurt å heller finne frem målebåndet hvis du ønsker sjekke om den lille muffinsmagen kan påvirke helsen din. Ved å måle midjemålet ditt, kan du dermed få en bedre oversikt over hvor helsefarlig magefettet ditt egentlig er. Stå oppreist uten å trekke inn magen, og mål omkretsen rundt magen ca. 1 cm over navlen.

Kvinner med mer enn 80 cm mageomkrets havner i risikosonen. Er du godt over dette, havner du fort i høyrisikosonen. For menn burde mageomkretsen ligge under 94 cm. Disse grensene gjelder uavhengig av høyde. Les utfyllende om sunn og kolesterolsenkende mat.

Bilde av mage

Hvordan bli kvitt magefett

Trening Mange tar situps for å punktslanke magen. Det virker dårlig. Det er helt umulig å punktslanke en spesifikk del av kroppen. Når man trener vil fettet forbrennes over hele kroppen, uttaler professor Truls Raastad ved Norges Idrettshøgskole. Siden fettforbrenning er en treg prosess, trenger du ikke nødvendigvis trene til du spyr for å få bort valkene. Det er nemlig begrenset hvor hurtig man kan bryte ned fettsyrer i muskler. Når du trener, mangedobles energibehovet ditt. Da produseres det adrenalin og noradrenalin, som setter i gang spalting av triglyseridene i fettcellene. Disse må ha tid til å nå fram til muskelcellene, derfor er lav-intensitetstrening det beste for å forbrenne fett. For å optimalisere fettforbrenninga bør du trene så hardt at pulsen din ligger på 70-80% av makspuls. Vær oppmerksom på at dersom du er utrent, må du ikke begynne rett på dette nivået. En rolig start for å gjøre kroppen vant til trening er påkrevd om du ikke vil risikere skader. Stress Stress skjerper appetitten, og det er en klar sammenheng mellom lagring av fett rundt midjen og stresshormonet kortisol. Så stress ned og fokuser på det som gleder deg i hverdagen. Alkohol Å drikke alkohol kan gi deg større magemål, vi har alle hørt om ølmagen. Men øl er ikke den eneste synderen. Alkohol inneholder kalorier, som igjen kan føre til at du inntar mer enn du bruker. Hvor tror du resten lagres? Kosthold og tilskudd Det er viktig for kroppen din at du får i deg riktige næringsstoffer. Vi har følgende tips:

 • Bytt ut margarin og raffinerte planteoljer med Extra Virgin Olivenolje.
 • Spis avocado, valnøtter og pinjekjerner.
 • Kutt ut transfett. Delvis herdet vegetabilsk olje (transfett), kan øke mengden bukfett, øke det dårlige kolesterolet, trigge betennelse og bidra til overvekt.
 • Velg lavglykemiske matvarer. Blodsukkersvigninger øker utskillelse av stresshormonet kortisol, som får fett til å lagre seg i midjen.
 • Drikk grønn te og spis mørk sjokolade (minimum 80% kakao).
 • Spis meieriprodukter som melk, ost og yoghurt, for kalsium. Inntar du lite kalsium vil kroppen lage et hormon som får fettet til å lagres rundt midjen.
 • Kutt ut kunstige søtningsmidler. Studier viser at de kan øke søtsuget og påvirke fettforbrenninga slik at du lagrer mer fett rundt midjen.
 • Spis tarmbakterievennlig mat. Spis mat som de snille tarmbakteriene dine liker, da stadig flere studier setter ubalansert tarmflora i sammenheng med overvekt. Havre og bygg, plantegrønt, løk og fiberrike rotgrønnsaker. Fet fisk, nøtter og frø. Syrnet melk med naturlige bakteriekulturer.
 • Få i deg omega-3 fettsyrer, eksempelvis i form av Calanus® Oil, som er en god kilde til omega-3. Mange av våre kunder har meldt tilbake at Calanus® Oil har vært et godt bidrag for å legge om til en mer sunn livsstil.

Les også: Viktige forskjeller på omega-3 fra fisk, krill og raudåte Kilder: Nhi.no, med.uio.no, forskning.no, mayoclinic.org. 

Prøv Calanus® Oil i dag og få 56% rabatt

 • Norges mest potente omega-3
 • Bidrar til normal hjertefunksjon*
 • Bidrar til normal hjernefunksjon*
 • Omega-3 reduserer betennelse

Prøv Calanus® Oil i 60 dager for kun 199,-

To CalanusOil esker

(herav 39,80 i mva)
Motta deretter 2 esker annenhver måned til 229,- pr. eske.
Det er ingen bindingstid, og vi spanderer frakten!

To CalanusOil esker

Hent info fra 1881

KJØP NÅ

Checkboks logo

Trygg og sikker bestilling. Posten Norge leverer.

Checkboks logo

Leveres rett i din postkasse. Trygghetsgaranti.

Logo for Posten og Bring